NATIONALE VAKORGANISATIES

Nederland kent traditioneel twee organisaties van dansleraren die elkaar stevig beconcurreren. Er bestaan ook aardig wat dansscholen die bij geen van beide organisaties zijn aangesloten. Als je les neemt bij een dansschool of dansleraar die aangesloten is bij één van deze twee organisaties, kun je ervan uitgaan dat de dansleraar een goede opleiding heeft gehad. Waarom twee organisaties en niet simpelweg één? Goede vraag. De beide organisaties kennen een andere historie en kiezen een verschillende positionering, waaronder de internationale aansluiting. Het blijft de vraag of dat voldoende argumenten zijn, zeker gelet op de omvang van beide organisaties.

  • NVD - De Nederlandse Vereniging van Dansleraren (NVD) bestaat sinds 1920 en werkte tot 2018 onder de merknaam 'Swinging World' dansscholen. De NVD kent ongeveer 25 dansscholen als lid. De organisatie behartigt belangen van dansscholen en organiseert studiedagen, zoals het NVD Dansleraren Congres. De NVD werkt samen met de International Dance Teachers' Association (IDTA), die internationale normen zet voor kwaliteit.
  • NBD - De Nederlandse Bond van Dansleraren (NBD) is opgericht in 1945 en staat nu bekend onder de naam 'Dance Masters'. Een kleine 30 dansscholen zijn lid van de NBD. De NBD komt op voor de belangen van dansscholen en faciliteert daarnaast ook zelf evenementen voor dansers. De belangrijkste zijn de wedstrijden onder de merknamen WDC Dutch Amateur League en WDC Dutch Professional League, waarover meer bij de informatie over landelijke wedstrijdorganisaties. Tevens verzorgt de NBD opleidingen tot dansleraar. De NBD is geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).
©2019 Dans.nl
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin