DANSEN MET EEN BEPERKING

G-dansen wordt door Gehandicaptensport Nederland beschreven als danssport specifiek afgestemd voor dansers met een lichamelijke, verstandelijke, auditieve of visuele handicap. Voor Gehandicaptensport Nederland is de Nederlandse Algemene Danssport Bond (NADB) het eerste aanspreekpunt, waarbij de NADB vervolgens weer samenwerkt met partnerorganisaties. Voor gehandicaptensport is stijldansen als volgt ondergebracht:

  • SRN - De Stichting Rolstoeldansen Nederland (SRN) is opgericht in 1981 en is nauw verbonden met de NADB. Er zijn ongeveer 150 plaatselijke rolstoeldansgroepen bij de SRN aangesloten. Als stichting heeft de SRN geen gekozen bestuur. Ook is er geen klachtenregeling. Wel kent de organisatie een AtletenCommissie die het bestuur adviseert. Jaarlijks vinden er, vaak tegelijk met wedstrijden voor valide dansers, enkele wedstrijden voor rolstoeldansers plaats. Daarvoor beheert de SRN het wedstrijdreglement. SRN organiseert daarnaast opleidingen en studiedagen voor instructeurs.
  • SDN - De Stichting Danssport op maat Nederland (SDN) bestaat sinds 2007 en is aangesloten bij de NADB. Beide organisaties classificeren G-dansen als danssport die specifiek is afgestemd op dansers met een verstandelijke beperking en/of een beperking van het gehoor- en gezichtsvermogen. De SDN heeft als stichting geen gekozen bestuur en kent ook geen klachtenregeling. Jaarlijks organiseert de SDN een Nederlands Kampioenschap. Ook organiseert de SDN een opleiding tot dansinstructeur voor het lesgeven aan mensen met een verstandelijke beperking.
  • NSRD - De Nederlandse Stichting voor Rollator Dans (NSRD) is opgericht in 2012 en is aangesloten bij de Nederlandse Algemene Danssport Bond (NADB). De NSRD verzorgt een opleiding tot instructeur rollatordans en organiseert soms dansevenementen. De stichting kent geen lidmaatschapsconstructies.
  • Inclusive Dance NL - Inclusive Dance NL is een stichting die is opgericht in 2016. Het doel van Inclusive Dance is om mensen met en zonder een beperking bij elkaar brengen door het geven van dansplezier. Het voornaamste evenement van de stichting is de jaarlijkse Inclusive Dance Dansdag.

Bekijk hier de actuele kalender met alle regionale, nationale en internationale stijldanswedstrijden in Nederland.


©2019 Dans.nl
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin